Het woningtekort zal de komende jaren verdubbelen van 150.000 nu naar 300.000 woningen in 2020. Dat schrijft ABF Research in een persbericht op basis van trends in de bouwproductie en de laatste demografische ontwikkelingen.
In 2009 werden nog 80.000 nieuwe woningen gebouwd, in 2013 worden dat er zo’n 50.000. Tussen 2010 en 2013 loopt de woningproductie jaarlijks al zo’n 20.000 woningen achter bij de behoefte, berekende ABF. Aanvankelijk werd gerekend op een herstel van de bouwproductie, na drie of vier jaar. Maar de crisis lijkt door te zetten en macro-economische signalen wijzen eerder op een verdere terugval dan op herstel, aldus de onderzoekers uit Delft.
Tegelijkertijd tonen de meest recente demografische cijfers dat de groeiprognose voor het aantal huishoudens eerder omhoog dan omlaag moet worden bijgesteld. Die 300.000 woningen komt volgens ABF overeen met een woningtekort van 4 procent. Vooral in de regio’s rondom Utrecht (7,9 procent) en Amsterdam (7 procent) is het tekort volgens ABF in 2020 omhoog geschoten. Ook in de regio Den Haag (5,7 procent) en Leiden (5,4 procent) loopt het verwachte woningtekort harder op dan het landelijke gemiddelde. Het grootste woningtekort zal zich voordoen in de (sociale) huursector.
Vorige week wees Rabo-topman Piet Moerland al op dit risico. Hij voegde eraan toe dat de woningprijzen door het woningtekort ‘vanaf een bepaald moment’ ook weer hard kunnen stijgen. Co Poulus, een van de directeuren van ABF, stelt echter dat die koppeling niet is te maken. ‘Dat is niet waar. De twee belangrijkste factoren die de woningprijs bepalen zijn rente en inkomen. Het besteedbaar inkomen daalt de komende jaren. Dus dat is geen goed vooruitzicht, hoewel de rente nog weleens omlaag zou kunnen gaan.’ Onder woningtekort verstaat ABF overigens een latente, niet vervulde, vraag naar woningen. ‘Het gaat om mensen die niet de juiste woning kunnen vinden, in een studentenwoning of bij hun ouders wonen. Niet dat mensen onder een brug hoeven te slapen.’